DUMAVA - Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed

Wat houdt de regeling in?

Met deze regeling kun je subsidie aanvragen voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Zoals scholen, buurthuizen, zorginstellingen, rijksmonumenten en cultuurinstellingen.

Goed om te weten

 • Je kunt maximaal per aanvraag € 1,5 miljoen krijgen.
 • Neem je 1 tot 3 maatregelen, dan wordt 20% van je kosten vergoed. Het minimum subsidiebedrag is € 5.000. Dat betekent dat je minimaal € 25.000 investeert.
 • Bij een allesomvattend project wordt 30% of 40% van de projectkosten vergoed. 30% voor projecten met minimaal drie labelsprongen en 40% voor verduurzaming naar de renovatiestandaard. Het minimale subsidiebedrag is € 25.000. Dit betekent dat je projectkosten minimaal € 83.333 zijn.
 • Het totale budget is € 237,5 miljoen.
 • De subsidie is bedoeld voor organisaties die in het bezit zijn van maatschappelijke vastgoed, zoals: Onderwijsinstellingen, Decentrale overheden, Zorginstellingen, Culturele instellingen, Rijksmonumenten (geen woningen), Religieuze instellingen, Overige gebouwen met een publieksfunctie, zoals een stichting, vereniging, peuterspeelzaal, buurthuis of gemeenschapscentrum, Sportinstellingen die geen gebruik kunnen maken van de Bosa-regeling.
 • Als je inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt dan kom je niet in aanmerking voor DUMAVA. Je kan mogelijk wel gebruik maken van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) of Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA/Vamil).

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

Je kunt subsidie krijgen voor elke stap van het verduurzamingstraject. Van het energieadvies, de maatregelen die je treft tot de aanvraag van het energielabel. Onder de gedekte maatregelen vallen onder andere groene daken, warmtepompen en isolatie. Bekijk hier de volledige lijst van de RVO.

Welke voorwaarden zijn er?

Je vindt alle voorwaarden op de site van de RVO. De belangrijkste voorwaarden zijn in elk geval:

 • Je voert 1, 2 of 3 maatregelen uit die op de maatregelenlijst Of je voert een allesomvattend verduurzamingsproject uit.
 • Je voert verduurzamingsmaatregelen uit op basis van een energieadvies of vergelijkbaar advies.
 • Je maatschappelijk vastgoed is opgeleverd in 2012 of eerder. Is je vastgoed opgeleverd na 2012, dan kom je alleen in aanmerking als de subsidieaanvraag ervoor zorgt dat je vastgoed wordt afgekoppeld van de aardgasaansluiting.
 • Je start met de verduurzamingsactiviteiten vanaf 22 april 2022. Je mag pas na deze datum een contract aangaan met een aannemer die de verduurzamingsmaatregelen uitvoert.
 • Je realiseert de verduurzamingsmaatregelen binnen twee jaar na subsidieverstrekking. Dit is drie jaar als het gaat om een allesomvattend project. Uitstel van maximaal 12 maanden is mogelijk.
 • Je hebt nog geen andere subsidie ontvangen voor de verduurzamingsmaatregelen.

Hoe aanvragen?

Je kunt zelf de aanvraag doen op de site van de RVO. Daarvoor heb je eHerkenning nodig. Dit kan vanaf maandag 3 juni tot en met donderdag 31 oktober 2024. Wees er snel bij, tijdens voorgaande rondes was het budget op de eerste dag al uitgeput.

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.