Energie-Investeringsaftrek (EIA)

Wat houdt de regeling in?

Met deze regeling kan je belastingvoordeel krijgen als je investeert in maatregelen gericht op energiebesparing en de inzet van duurzame energie..  Door de EIA te gebruiken kun je tot 40% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst van het bedrijf. Dat is boven op de gebruikelijke afschrijving. Gemiddeld levert deze regeling een netto-voordeel van 10% op. Plus natuurlijk de besparing op je energiekosten en CO₂-uitstoot.

Goed om te weten

  • De EIA is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA, als zij vennootschapsbelasting betalen. De regeling is niet voor particulieren.
  • Aanvragen kan je het hele jaar indienen. Dit moet wel binnen drie maanden nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan.
  • Het budget voor 2024 bedraagt €259 miljoen. De regeling loopt zolang er budget beschikbaar is.

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld het verbeteren van de isolatie of ventilatie voor een heel gebouw. Op de online Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO) staan alle energiebesparende maatregelen die meedoen. Deze lijst wordt elk jaar bijgewerkt in december. Ze kijken dan naar de ontwikkelingen in de markt en technologie. De ontwikkelingen zijn razendsnel, dus let goed op. Ook al staat een investering dit jaar op de lijst, volgend jaar kan dit zo maar anders zijn.

Welke voorwaarden zijn er?

Je vindt alle voorwaarden op de site van RVO.. De belangrijkste zijn in elk geval:

  • De maatregel waarin je investeert moet op de Energielijst staan. En het moet voldoen aan de eisen van de Energielijst.
  • Je moet minimaal € 2.500 investeren per bedrijfsmiddel
  • De investering moet binnen drie maanden na de investeringsverplichting gemeld zijn bij de RVO via hun website. De investeringsverplichting is bijvoorbeeld het ondertekenen van de offerte, of de opdrachtbevestiging

Kan ik deze regeling combineren met andere regelingen?

Ja, onder bepaalde voorwaarden kan je deze regeling combineren met de Kleinschaligheidsinvesteringsafstrek (KIA). Niet alle bedrijfsmiddelen op de Energielijst komen in aanmerking. De bedrijfsmiddelen die niet meedoen staan op de site van de Belastingdienst.

Ook handig om te weten: de EIA kan niet gecombineerd worden met de MIA, VAMIL of ISDE-regeling. Maar, je kunt er wel voor kiezen om de investeringskosten op te splitsen in een EIA- en een MIA-deel.

Hoe aanvragen?

Je kunt zelf de aanvraag voorbereiden en indienen bij het eLoket van de RVO. Je hebt hier voor eHerkenning voor bedrijven nodig. De RVO behandelt de aanvraag en vraagt je soms nog om extra gegevens. Als je aanvraag goedgekeurd is krijg je een beschikking. Daarmee kan je de aftrek meenemen in je jaaraangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.