Lokale hernieuwbare energieprojecten

Wat houdt de regeling in?

Groene, hernieuwbare energie opwekken voor jouw buurt in Gelderland? Met deze regeling kan je als energiecoöperatie, rechtspersoon zonder winstoogmerk of VvE subsidie krijgen daarvoor.

Goed om te weten

  • Er is €500.000 aan budget beschikbaar. Je kunt deze subsidie aanvragen zolang er nog budget is
  • Je kunt niet meer dan 20% van de kosten gesubsidieerd krijgen. Je krijgt minimaal € 3.500 en maximaal € 100.000. Voor waterkrachtinstallaties geldt een hoger maximaal bedrag: € 200.000

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

Je kunt subsidie aanvragen om lokale projecten voor groene (hernieuwbare) energie uit te voeren. Groene (hernieuwbare) energie komt uit natuurlijke bronnen, die constant worden aangevuld, zoals  energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa.

Welke voorwaarden zijn er?

De voorwaarden verschillen per type aanvrager. Je vindt alle voorwaarden in de Regels Subsidieverlening Gelderland 2023 (paragraaf 8.2 Lokale hernieuwbare energieprojecten en participatie door natuurlijke personen en Verenigingen van Eigenaars) De belangrijkste voorwaarden zijn in elk geval:

  • Er moeten minstens 50 natuurlijke personen meedoen. Deze moeten allemaal op een ander adres meedoen. Deze deelnemers dragen samen ten minste 25% van de kosten bij aan het project
  • Meedoen betekent dat er een financiële bijdrage van minstens € 50 per persoon gedaan wordt
  • Het energieproject heeft een terugverdientijd heeft van minimaal 5 jaar
  • Het energieproject moet verbonden zijn aan het gebouw of groep van gebouwen van de VvE

Hoe aanvragen?

Je kunt zelf de aanvraag voorbereiden en indienen bij de provincie Gelderland. Dat doe je via het subsidieportaal. Om het formulier in te kunnen vullen heb je eHerkenning nodig.

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.