Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Wat houdt de regeling in?

Met deze regeling kan je belastingvoordeel krijgen als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Door de MIA te gebruiken kun je tot 45%  van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst van het bedrijf. Dat is boven op de gebruikelijke afschrijving. Het percentage is afhankelijk van het type bedrijfsmiddel. Als je gebruik maakt van de Vamil kun je tot 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven. Het belastingvoordeel met de MIA/Vamil kan oplopen tot 14%.

Goed om te weten

  • De MIA\Vamil is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de MIA\Vamil, als zij vennootschapsbelasting betalen. De regeling is niet voor particulieren.
  • Aanvragen kan je het hele jaar indienen.
  • De investering moet binnen drie maanden na de investeringsverplichting gemeld zijn bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De investeringsverplichting is bijvoorbeeld het ondertekenen van de offerte, of de opdrachtbevestiging.
  • Het budget voor 2024 voor de MIA is € 192 miljoen. Voor de Vamil is er € 25 miljoen beschikbaar. De regelingen lopen allebei tot het budget op is.

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

Je kunt de regeling inzetten voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan. Deze lijst wordt elk jaar door de overheid bijgewerkt in december. Ze kijken dan naar de ontwikkelingen in de markt en technologie. De ontwikkelingen zijn razendsnel, dus let goed op. Ook al staat een investering dit jaar op de lijst, volgend jaar kan dit zo maar anders zijn. Bijvoorbeeld slimme laadpalen, deze zijn geschrapt uit de lijst, omdat steun niet meer passend is binnen MIA/Vamil.

Welke voorwaarden zijn er?

Je vindt alle voorwaarden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De belangrijkste zijn in elk geval:

  • De maatregel waarin je investeert moet op de Milieulijst. En het moet voldoen aan de daarin gestelde eisen.
  • Daarnaast moet je minimaal € 2.500 investeren per bedrijfsmiddel.
  • Je moet investering binnen drie maanden na de investeringsverplichting melden bij de RVO.

Kan ik deze regeling combineren met andere regelingen?

Ja, onder bepaalde voorwaarden kan je deze regeling combineren met de Kleinschaligheidsinvesteringsafstrek (KIA). Niet alle bedrijfsmiddelen op de Energielijst komen in aanmerking. De bedrijfsmiddelen die niet meedoen staan op de site van de Belastingdienst.

Ook handig om te weten: de MIA en Vamil kunnen niet gecombineerd worden met de EIA en ISDE-regeling.

Hoe aanvragen?

Je kunt zelf de aanvraag voorbereiden en indienden bij het eLoket van de RVO. Je hebt hier voor eHerkenning voor bedrijven nodig. De RVO behandelt de aanvraag en vraagt je soms nog om extra gegevens. Als je aanvraag goedgekeurd is krijg je een beschikking. Daarmee kan je de aftrek meenemen in je jaaraangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.