Subsidie Energiebesparende maatregelen (geld terug actie)

Wat houdt de regeling in?

Met deze regeling kun je in de provincie Overijssel subsidie krijgen voor het investeren in energieonderzoek en energiebesparende maatregelen die uit dat onderzoek voortkomen.

 Goed om te weten:

 • Je kunt € 400 subsidie krijgen voor een energieonderzoek.
 • De subsidie voor energiebesparende maatregelen is:
  • maximaal € 5.000,- per aanvraag voor Mkb-ondernemingen in de horeca, detailhandel en dienstverlening die direct geheel of gedeeltelijk zijn getroffen door de verplichte lockdowns; en
  • maximaal € 2.500,- per aanvraag voor overige aanvragers.
 • Er is € 100.000 beschikbaar.
 • Zonnepanelen komen niet in aanmerking voor deze regeling. Het moet gaan om een energiebesparende maatregel.
 • Je kunt de regeling niet gebruiken voor het doorvoeren van de verplichte wettelijke maatregelen die gelden voor bedrijven met een verbruik boven de 50.000 kWh en/of 25.000 M³ met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

Je kunt de subsidie inzetten als je onderzoek doet naar energiebesparingsmogelijkheden in gebouwen en industriële processen. Ga je besparingsmogelijkheden uit het onderzoek uitvoeren dan kan je deze subsidie ook gebruiken.

Zonnepanelen komen niet in aanmerking voor deze maatregelen. Ook uitgezonderd zijn de wettelijke maatregelen die gelden voor bedrijven met een verbruik boven de 50.000 kWh en/of 25.000 M³ en die een terugverdientijd hebben van minder dan 5 jaar.

Welke voorwaarden zijn er?

Je vindt alle voorwaarden op de het “Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2022“, hoofdstuk 1 en paragraaf 3.3 De belangrijkste zijn:

 • Je bent een privaatrechtelijke rechtspersoon (bijvoorbeeld BV, NV, stichting of sportvereniging), een maatschap, een vennootschap onder firma, een commanditaire vennootschap, een eenmanszaak of een kerkgenootschap. Let op: VvE’s kunnen geen gebruik maken van deze regeling.
 • Het pand is gevestigd in Overijssel.
 • Het energieonderzoek is niet ouder dan 3 jaar.
 • Je hebt de energiebesparende maatregelen uitgevoerd na het energieonderzoek
 • De energiebesparende maatregelen vallen onder de wet Milieubeheer.
 • Je vraagt de subsidie aan binnen acht maanden nadat de energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd.
 • De investering bedraagt minimaal € 4.000 per aanvraag.

Kan ik deze regeling combineren met andere regelingen?

Je kunt deze regeling mogelijk combineren met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit kan alleen als je een bedrijfsmiddel koopt voor je initiatief dat voldoet aan de voorwaarden van de EIA.

Hoe aanvragen?

Je kunt zelf de aanvraag voorbereiden en indienen bij de provincie Overijssel. Ze hebben hier een aanvraagformulier voor. Om het formulier in te kunnen vullen heb je eHerkenning nodig. Je kan tot 30 november 2024 17:00 uur een aanvraag indienen.

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.