Subsidie Oplossingen Netcongestie bij Duurzame Energieproductie

Wat houdt de regeling in?

Wil je aan de slag met duurzame energieproductie? Met deze regeling kun je ondersteuning aanvragen voor het oplossen van belemmeringen door netcongestie.

Goed om te weten

 • De regeling is bedoeld voor ondernemers en rechtspersonen in Drenthe met een grootzakelijke aansluiting elektriciteit.
 • De subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek bedraagt maximaal 90% van de kosten die in aanmerking komen voor subsidie. Met een maximum van € 4500.
 • Voor een technische oplossing is dit maximaal 50%. Met een maximum van € 50.000.
 • Voor haalbaarheidsonderzoeken is er een budget van € 100.000 beschikbaar en voor technische oplossingen € 1.100.000.

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

Je kunt subsidie aanvragen voor de volgende twee activiteiten:

 • Een haalbaarheidsonderzoek door een kennisleverancier naar het technisch oplossen van belemmeringen door netcongestie bij het duurzaam opwekken van elektriciteit.
 • Het technisch oplossen van de belemmeringen door netcongestie bij het duurzaam opwekken van elektriciteit.

Welke voorwaarden zijn er?

Je vindt alle voorwaarden in de Subsidieregeling Oplossingen Netcongestie bij Duurzame Energieproductie. De belangrijkste zijn in elk geval:

 • Je kunt aantonen dat de realisatie van de duurzame elektriciteitsproductie-installatie wordt belemmerd door netcongestie.
 • Je hebt een uitgewerkte en haalbare businesscase voor de realisatie van de duurzame elektriciteitsproductie-installatie.
 • De toegepaste techniek als oplossing voor de belemmeringen door netcongestie moet minimaal 10 punten volgens de volgende beoordeling:
  • het moet voldoende herhaalbaarheidspotentie hebben, minimaal noodzakelijke score 5 punten, maximale score 10 punten
  • het is voldoende toekomstbestendig, maximale score 5 punten

Hoe aanvragen?

Je kunt zelf de aanvraag voorbereiden en indienen bij de provincie Drenthe. Om het formulier in te kunnen vullen heb je eHerkenning nodig of een gescande handtekening. Je kunt tot 31 december 2023 subsidie aanvragen.

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.