Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE)

Wat houdt de regeling in?

Met deze regeling kunnen energiecoöperaties of Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) subsidie krijgen voor het investeren in lokaal en gezamenlijk opwekken van hernieuwbare elektriciteit.

Goed om te weten

  • Deze regeling vervangt de fiscale regeling verlaagd tarief, ook bekend als de ‘postcoderoosregeling’.
  • Het budget voor 2023 was € 150 miljoen. Het budget voor 2024 is nog niet bekend.
  • Deze subsidie wordt uitgekeerd als een bedrag per geproduceerde kWh. Het is dus een exploitatiesubsidie.

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

Voor investeringen in hernieuwbare elektriciteitsproductie. Bijvoorbeeld in de opwekking van zonne-energie, windenergie of waterkracht.

Welke voorwaarden zijn er?

Je vindt alle voorwaarden op de op de site van de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO). De belangrijkste voorwaarden zijn in elk geval:

  • Je bent een energiecoöperatie of VvE
  • De installatie waarmee je energie produceert en de leden van de coöperatie of VvE moeten in dezelfde postcoderoos gevestigd zijn. Een postcoderoos is een gebied met dezelfde 4-cijferige postcode én alle postcodegebieden die daar direct aan grenzen.
  • Je moet de haalbaarheid van je project uitwerken en onderbouwen. Deze uitwerking moet je meesturen met de subsidieaanvraag.
  • Heb je al subsidie gekregen voor de productie-installatie? Dan heb je geen recht meer op een SCE-subsidie.

Hoe aanvragen?

Je kunt zelf de aanvraag voorbereiden en indienen bij de RVO. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe aanvraagronde open gaat. Indienen doe je bij het eLoket van de RVO. Daarvoor heb je eHerkenning niveau 2 nodig. Ook heb je een machtiging RVO-diensten op niveau EH2+ nodig.

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.