Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA)

Wat houdt de regeling in?

Met deze regeling kun je subsidie krijgen voor het investeren in emissieloze bedrijfsauto’s. Je komt al in aanmerking als je één auto koopt of leaset.

Goed om te weten

  • Je kunt maximaal € 5.000 per bedrijfsauto aan subsidie krijgen.
  • Je kunt vanaf 10 januari tot en met 29 december 2023 een aanvraag indienen.
  • Het beschikbare budget voor 2023 is € 33 miljoen.

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

Je kan subsidie aanvragen voor bedrijfsauto’s die volledig emissieloos zijn. Dus bijvoorbeeld:

  • Auto’s die alleen worden aangedreven door een elektromotor.
  • Auto’s die vallen onder de voertuigclassificaties N1 of N2 tot een maximumgewicht van 4250 kg.

Het overzicht van merken en modellen die in aanmerking komen staat op de bedrijfsautolijst SEBA.

Welke voorwaarden zijn er?

Alle voorwaarden staan op de site van de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO). De belangrijkste zijn in elk geval:

  • Je moet de aanvraag doen voordat de koop-of financial leaseovereenkomst definitief is. Kun je geen subsidie krijgen? Dan kun je nog kiezen om de bedrijfsauto toch niet te kopen.
  • De bedrijfsauto staat op de datum van de aanvraag nog niet op jouw naam. De bedrijfsauto is ook nog niet geleverd op die datum.
  • De netto catalogusprijs (N1) of verkoopprijs (N2) van de bedrijfsauto’s is hoger dan € 20.000.

Kan ik deze regeling combineren met andere regelingen?

Ja. Je kunt de SEBA te combineren met de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Vraag eerst de SEBA aan. Zodra de koop- of leaseovereenkomst definitief is vraag je de MIA aan. Je SEBA-aanvraag blijft gewoon hetzelfde. Bij de MIA-aanvraag wordt het subsidiebedrag dat je hebt gekregen van de SEBA-regeling wél van het aanschafbedrag afgehaald. Maar het levert alsnog voordeel op.

Hoe aanvragen?

Je kunt zelf de aanvraag voorbereiden en indienden bij het eLoket van de RVO. Je hebt hier voor eHerkenning voor bedrijven nodig. De RVO behandelt de aanvraag en vraagt je soms nog om extra gegevens. Als je aanvraag goedgekeurd is krijg je een beschikking. Daarmee kun je de aftrek meenemen in je jaaraangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.