Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Wat houdt de regeling in?

Met deze regeling krijg je subsidie voor energieadvies op maat door een gespecialiseerde adviseur. En voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer materiële maatregelen uit het advies.  

Goed om te weten

 • Je krijgt een vergoeding voor 80% van de kosten van advies en ondersteuning met een maximum subsidiebedrag van € 2.500 per bedrijfspand.
 • Het advies zelf wordt tot €750,- netto vergoed.
 • In totaal is er €14,4 miljoen beschikbaar.
 • De regeling loopt tot en met 30 september 2023 zolang er budget beschikbaar is. Wees er dus snel bij als je verduurzamingsplannen hebt.

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

De subsidie kun je inzetten op de inhuur van een gespecialiseerde energieadviseur. Wat die adviseur precies doet ligt aan wat je bedrijf nodig heeft. De adviseur brengt in elk geval kaart met welke maatregelen je energie bespaart en CO2 -uitstoot vermindert. Dat kunnen grote én kleine maatregelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je bedrijfspand, het installeren van zonnepanelen en een warmtepomp, of een verduurzamingsslag op je wagenpark. Maar het advies kan ook dingen als ledlampen, een duurzamer ICT-systeem of een aanpassing aan keukenapparatuur bevatten. Weet je al hoe je gaat verduurzamen, zet dan de subsidie in voor ondersteuning bij de uitvoering van je idee.

Welke voorwaarden zijn er?

Je vindt alle voorwaarden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  (RVO). De belangrijkste zijn in elk geval:

 • Je verbruikt per bedrijfslocatie minder dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas per jaar.
 • Je hebt minder dan 250 werknemers (fte’s) en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen.
 • Je bent eigenaar van het bedrijfspand. Of je huurt een bedrijfspand of een gedeelte van een bedrijfsgebouw.
 • Je gebruikt het bedrijfspand voor je eigen bedrijfsvoering.
 • Je kunt aantonen dat je een of meer materiële maatregelen uit het advies uitvoert.
 • Het advies wordt uitgevoerd door een externe adviseur die minimaal 2 jaar ervaring heeft met energieadvies aan mkb-ondernemers over energiebesparing en verduurzaming. En minimaal 10 adviezen heeft gegeven, waarvan het oudste advies minimaal 2 jaar oud is.
 • Het energieadvies kost minimaal € 400 (ex btw).
 • Je hebt geen recht op subsidie in 2023 als je al in 2021 of 2022 een SVM-subsidie voor je bedrijfspand hebt aangevraagd.

Hoe aanvragen?

Zelf aanvragen
Je kunt zelf de aanvraag voorbereiden en indienen bij de RVO. Indienen doe je bij het eLoket van de RVO. Daarvoor heb je eHerkenning nodig met minimaal niveau 2 plus met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+. Aanvragen kan tot en met 30 september 2023.

 

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.