Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Wat houdt de regeling in?

Het kabinet heeft besloten de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) tijdelijk stop te zetten vanaf 14 juli 2022. De verwachting is dat de (aangepaste) regeling in april 2023 weer opengaat. Lees meer op de site van RVO.

Met deze regeling krijg je een extra stimulans om de klimaatdoelen te behalen. Verduurzamen kost vaak eerst geld en levert daarna pas wat op. Dus is het goed om van tevoren energieadvies op maat in te winnen. Zo leer je hoe jouw bedrijf het maximale uit zo’n investering haalt. Met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB verlaag je de kosten van zo’n advies met maximaal € 750 (netto).

Goed om te weten

  • De regeling loopt tot en met 30 september 2022
  • Het advies zelf wordt tot € 750 netto vergoed. Samen met de ondersteuning kan het bedrag oplopen tot € 2.500 per bedrijfspand
  • In totaal is er € 28,2 miljoen beschikbaar. De regeling loopt zolang er budget beschikbaar is. Wees er dus snel bij als je verduurzamingsplannen hebt

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

De subsidie kun je inzetten op de inhuur van een gespecialiseerde energieadviseur. Wat die adviseur precies doet ligt aan wat je bedrijf nodig heeft. De adviseur brengt in elk geval kaart met welke maatregelen je energie bespaart en CO2 -uitstoot vermindert. Dat kunnen grote én kleine maatregelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je bedrijfspand, het installeren van zonnepanelen en een warmtepomp, of een verduurzamingsslag op je wagenpark. Maar het advies kan ook dingen als ledlampen, een duurzamer ICT-systeem of een aanpassing aan keukenapparatuur bevatten. Weet je al hoe je gaat verduurzamen, zet dan de subsidie in voor ondersteuning bij de uitvoering van je idee.

Welke voorwaarden zijn er?

Je vindt alle voorwaarden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  (RVO). De belangrijkste zijn in elk geval:

  • Je verbruikt per bedrijfslocatie minder dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas per jaar
  • Je kunt aantonen dat je een of meer maatregelen uit het advies uitvoert
  • Het advies wordt uitgevoerd door een externe adviseur met een KvK-inschrijving
  • De subsidie voor het energieadvies én de ondersteuning dekt 80% van de gemaakte kosten (excl. btw.). Met een maximum subsidiebedrag van € 2.500 per bedrijfspand
  • De subsidie geldt op energieadvies vanaf € 500,- (ex btw)

Hoe aanvragen?

Zelf aanvragen
De RVO heeft een stappenplan waarmee je de aanvraag zelf voorbereid en indient. Je hebt hier voor eHerkenning voor bedrijven nodig.

 

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.