Transitieplan industriële productieprocessen

Wat houdt de regeling in?

De regeling Transitieplan Industriële Productieprocessen (RSG-TIPGLD) is bedoeld voor bedrijven die veel aardgas verbruiken. Het ondersteunt hen bij het opstellen van een plan voor het veranderen van het productieproces. Het doel hiervan is de CO2– of NOx-uitstoot te verminderen. De regeling valt onder de Regels Subsidieverlening Gelderland 2023.

Goed om te weten

  • Voor deze subsidie is € 2,5 miljoen beschikbaar. Dit bedrag is voor de hele looptijd.
  • De subsidie is maximaal 50% van de kosten voor het opstellen van een transitieplan. Hierbij geldt een maximum van € 50.000 per productielocatie.

Waar kan ik de regeling precies voor inzetten?

De regeling kan worden ingezet voor de kosten die gemaakt worden voor het opstellen van een transitieplan. Let op: voor interne kosten kan de aanvrager geen subsidie krijgen.

In het transitieplan moet bepaalde informatie staan, zoals:

  • een nulmeting van het energieverbruik, de energie-efficiëntie en de kosten van de CO2– en NOx-uitstoot bij volledige productiecapaciteit,
  • een beschrijving van de verduurzamingsopties,
  • een toetsing van deze verduurzamingsopties aan de beste beschikbare technieken.

Kijk voor de volledige lijst op de website van de Provincie Gelderland.

Welke voorwaarden zijn er?

  • Het bedrijf moet in 2022 minimaal 2.000.000 m3 aardgas hebben verbruikt op de productielocatie.
  • Je kunt subsidie aanvragen voor meerdere productielocaties.
  • Heb je een glastuinbouwbedrijf? Dan kun je deze subsidie niet aanvragen.
  • Bij je aanvraag is een offerte nodig van het adviesbureau dat het transitieplan maakt. Dit bureau moet hiervoor eerst een quickscan doen. Met deze scan kijken zij of er genoeg vermindering van CO2- of NOx-uitstoot optreedt door het veranderen van het productieproces. Alleen wanneer er meer dan 20% vermindering is, kunt u een aanvraag doen. Laat de gegevens uit de quickscan in de offerte terugkomen.

Kijk voor de complete lijst met voorwaarden in de Regels Subsidieverlening Gelderland 2023.

Hoe aanvragen?

Je doet je aanvraag door het aanvraagformulier bij de provincie Gelderland in te sturen. Dit gaat via het Subsidieportaal. Om in te loggen heb je eHerkenning nodig. Kijk op de website van de Provincie Gelderland onder het kopje ‘Subsidie aanvragen’ voor meer informatie.

Zeker weten dat je alle juiste bijlagen meestuurt? Bekijk hier de Checklist verplichte bijlagen.

Zelf aanvragen

 

Liever hulp bij aanvragen?

Om één of meerdere subsidies aan te vragen moet je de tijd hebben om je erin te verdiepen. Tijd die je ook in je bedrijf kunt steken. Daarom hebben we voor jou als Vattenfall klant een exclusieve korting op de dienstverlening van Subsidiebureau Nederland. Van de haalbaarheidstoetsing vooraf tot aan het indienen van de aanvraag. Subsidiebureau Nederland regelt de hele aanvraag voor je. Zo maak je veel meer kans om aan alle richtlijnen te voldoen en de subsidie binnen te halen. Ze doen dit op basis van 'no-cure-no-pay' of een van tevoren afgesproken prijs: zo lang het maar bij je project past.